RRK - historia

Under slutet av 60-talet tog Aline Johansson hand om några ungdomar i Rättvik och lärde dem rida. Det blev upptakten till Rättviks Ridklubb. En interimsstyrelse bildades hösten 1968. Olika aktiviteter ordnades, mest för ungdommar med egna hästar. Bland de mest aktiva ekipagen, med goda resultat från tävlingsbanorna kan nämnas:
- Anita Sjöholm - Little King
- Kristina Mårthans - Amor/Robin Hood
- Margareta Eriksson - Neptun/Cilla
Det var under 1969 som RRK´s verksamhet satte fart. Det första riktiga årsmötet hölls den 25 april 1969. Till ordförande valdes Sven-Olov Hägglund. Hos Odd och Britta Jansson på Brudviksgården i Sjurberg fick RRK sin fasta punkt.
Där ordnades lördagen den 23 augusti 1969 en propagandadag med uppvisningar och barnridning. RRK fördubblade denna dag sitt medlemsantal, från 40 till ca 80 medlemmar.
Barnensdagsföreningens ordförande Leif Bokström överlämnade
officiellt Welsh Mountainponnyn Nibbit som gåva till RRK. Nibbit föddes 1963 i England och importerades till Sverige. Nibbit var
fux med bläs och vita bakfötter.
Han var aktiv ridskole- och tävlingsponny till mars 1978, då han fick sluta sina dagar. Nibbit var alltså RRK´s första egna häst.
För att kunna ge alla nya medlemmar tillfälle till ridning krävdes fler hästar och en egen anläggning. Klubbens andra häst, varmblodet Cabbe, skänktes även han till RRK, denna gång var det Hotellen, Rättviks Turistförening och föreningen Rättviksveckan som var givmilda.
Anläggningen var Brudviksgården i Sjurberg, men RRK ville ju ha något eget. Förhandlingar fördes med kommunen.
Klubben ville i första hand få dispositionsrätt till mark för ridbana och föreslagen plats var norr om Hedslund, alltså där vi är idag. I andra hand ville Klubben få tomtmark för stallet, i anslutning till ridbanan. I tredje hand kom önskan om ett stall, man sökte även ett driftsbidrag. Det skulle ta många år innan dessa önskemål var uppfyllda RRK hade nu köpt ett skogstall men det räckte ju inte långt.
RRK växer
Den 28 september 1969 anordnar RRK sin första tävling, DM i terränghoppning och banhoppning. Tävlingen hölls på innerplan på Travbanan samt i terrängen i närheten av travbanan.
Arrangemanget fungerade bra trots lite förseningar i programmet. Tävlingsmässigt lyckades även RRK bra med en seger och en andra plats för Kristina Mårthans - Robin Hood, en andra och en femteplats för Margareta Eriksson - Nepturn samt en tredjeplats för Anita Sjöholm - Little King.
Ridklubben köpte under åren 1969-71 in ytterligare 4 st hästar.
- Merrie Much (Molly) f-64, brunt New Forest sto
- Rival f-64, ljusbrun russ/arab valack
- Combe Tawney f-65, brun New Forest valack
- Tellus f-65, svenskt halvblod valack
Ytterligare en häst kom till klubben nämligen ackordshästen Bell f-65, Bell var en Nordsvensk valack ägd av Kronan.
Instruktörerna på denna tid
Under våren -71 anlitades för första gången en instruktör utifrån. Lisbet Ericsson, då bosatt i Falun och arbetande på Svedens Ponnyklubb, kom till Rättvik en gång/vecka för att hålla ridlektioner.
Sommaren 1971 anställdes Kennet Edman från Landskrona för att sköta kursverksamheten och turistridningen under sommaren. Kennets far drev Landskrona Ridhus och Kennet tränade för Sune Lundbäck som även tränade Olympia och VM-lagen. I Landskrona fanns inget jobb på sommaren så därför sökte Kennet sig till turistorten Rättvik.
När höstterminen startade kom Lisbet tillbaka som instruktör, hon gick på Lantbruksskolan på dagarna och hade lektioner på kvällarna, en del biträdande instruktörer hjälpte även till med lektionerna.
RRK hade i slutet av 1972 189 medlemmar och 35 kurser hade hållits med 300 deltagare. En ridbana med belysning hade byggts bredvid Odd och Brittas stall i Sjurberg.
RRK deltog 1971 i midsommartåget, i Lions julklappsförsäljning och med egen ridande lucia för tredje året i rad. Lektionerna sköttes av Lisbet och biträdande instruktörer men till sommaren -73 anställdes Pia Stenman från Aspeboda. Pia hade sin häst Viby Fazon på RRK.
På tävlingar runt om i landet hade RRK många fina placeringar främst Kristina Mårthans som fick SM-silver i banhoppning i Strängnäs med C-ponnyn Robin Hood.
Nya hästar kommer till RRK
1972
Jack f-68, korsning mellan halvblod/arab, ca 155 cm i
manken och brunskäck.
Flake f-68, importerad från
England, 142 cm och tigrerad till färgen.
1975
Sandy f-68, isabell korsning, 142 cm
Rudolf f-65, New Forest e: Hjortekaers RomulusMockbeggar Lark, 146 cm och skimmel.
Det börjar hända saker 1975-76
Ett samarbete mellan klubbarna runt Siljan etableras och ett antal samarrangemang blir av. Leksand vinner den första gemensamma tolktävlingen och Dressyrdrabbningen i maj -75 vanns av RRK.
Vårterminen avslutas med stort jippo med maskeradritt, voltige, spegelritt och "Sagan om Snövit" till häst stod på programmet. Instruktörer var Lisbet, Anita Lindström och Torun Pehrs.
Sommar kort kurser, läger med övernattning, barnridning på Rättviksparken och en avelsutställning för ponnyer hinns med under sommaren. I september ordnas på nytt DM i terräng.
På tävlingsbanorna lyckas RRK bra med ekipagen Nibbit - Lanta Hedman seger i DM dressyr kat.B och 2:a i DM terräng, Molly -
Kicki Hagberg 2:a i DM dressyr.
RRK har 1975, 229 medlemmar, hästen Jack säljs och en samarbetsnämnd bildas för att utveckla ridklubben och kämpa för en egen anläggning på allvar. Susanne Horn från Leksand anställs som instruktör och rider som RRK´s Lucia på Torun´s häst Fredrik.
Ridklubben flyttar
Den 31 januari 1976 flyttar RRK hem till Lisbet i Västbjörka i väntan på stallbygget som alla tror snart skall bli av.
Vart tar vi vägen efter 1 februari 1977?
I april red 9st av de äldre flickorna ned till Rättvik och uppvaktade
kommunstyrelsen som den dagen hade möte.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Tysk tog emot ute på trappan och Monica Andersson på hästen Molly läste upp skrivelsen som var gjord som en budkavle med texten:
- Vi är nio hästar som har 230 stallskötare, som bara blir fler och fler. Nu har vi ett stort problem. Vi har hört att vi bara får vara kvar i Västbjörka till den 1 februari 1977.
- Våra stallskötare pratar om hur långt det är upp hit till Västbjörka, de vill gärna att stallet vore mer centralt. Vi står lite provisoriskt här upp men mat och skötsel får vi så det räcker. Om vi flyttar centralt så får vi nog ännu fler snälla och rara stallskötare. Vi är inte så beroende av ett nytt stall utan det får gärna vara en gammal bondgård.
- Vi blir väldigt ledsna om vi blir utan mark eller stall för då kan ju inte stallskötarna komma och rida och sköta oss. Därför ber vi er om ett stall till oss och våra stallskötare.
Västbjörka den 4/4 1976, Hästarna genom samarbetsnämnden i
Rättviks Ridklubb.
Det skulle dröja ytterligare två år innan stallet stod klart för
inflyttning i mars 1978,
Fakta sammanställd av Susanne Säbb Danielsson 2004-10-08